poniedziałek, 29 lutego 2016

Piwne rogaliki - ja w kuchni :-)

   Witam Was serdecznie .
 Dziś tak nietypowo - nie jestem mocna w kuchennych tematach , ale czasem coś mi się uda ;-)
Jeśli już do czegoś się przymierzam to musi być przepis z krótką lista składników .
 Dłuższe wersje już na starcie mnie odstraszają i idą w niepamięć .
Dziś przepis zasłyszany w basenowej szatni po aqua aerobiku .
 Składniki :
1/2 piwa ,
250g margaryny - cała kostka ,
3 szklanki maki .
 ... koniec , 3 składniki - ciężko nie zapamiętać ;-)
Margarynę wcześniej schłodzić w zamrażarce , aby stwardniała i dała  łatwo utrzeć się na tarce - grube oczki / wiórki .
Do niej dodajemy resztę składników - tj.aż 2 :-) , szybko zagniatamy i do lodówki na schłodzenie .
 Po jakimś czasie wyjmujemy , porcje rozwałkowujemy i dalej zaczyna się dopiero zabawa !
Formujemy rogaliki z nadzieniem.
 Ja rozwałkowane ciasto kroję w kwadraty , po marmoladzie na środek i zawijam dokładnie zlepiając krawędzie .








Wiem , że niektórzy okrągły placek ciasta dzielą jak pizzę i z tych trójkącików zawijają rogaliki .
Można po wierzchu posmarować jajkiem lub śmietaną , albo darować to sobie jak ja robię :-)
Potem na blachę z pergaminem i do pieca 200'C na ok.15min.


Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i gotowe .



Smacznego :-)

 ...mam tylko cichą nadzieję , że moje mało profesjonalne zdjęcia z całego zajścia nie odstraszą Was od wypróbowania tego przepisu ?:-/
 Powodzenia .
 - i do kolejnego .
 d.

3 komentarze:

  1. Są przepyszne , ale wcale aż tak dobrze nie wyglądają - bardziej artystycznie , tzn każdy inny ;-)
    dzięki .

    OdpowiedzUsuń
  2. ...artystycznie to ja bym je
    teraz wchrupała bez popitki!

    OdpowiedzUsuń